راهنمای نگارش مقاله در رابطه با مدلسازی ریاضی و ارائه ... |
توربینهای گاز از جمله ابداعات ارزشمندی است که طی یک قرن گذشته خدمات زیادی به بشر نموده است بطوریکه تصور دنیایی که در آن از توربینگاز استفاده نشود غیر ممکن است. توربینهای گاز انواع خیلی متفاوتی دارند و به همین شکل نیز کاربردهای آنها مختلف است. امروزه همه هواپیماهای مدرن از موتور جت استفاده می کنند که قلب اصلی آن یک توربینگاز است. استفاده از توربین گاز برای تامین نیروی محرکه کشتیهای چند صد هزار تنی اقیانوسپیما بصورت امری عادی در آمده است. بخش عمدهای از نیروی برق مصرفی کشورها توسط توربینهای گاز تامین می شود. اینگونه توربینها ظرف ۱۰ تا ۱۵ دقیقه سرویس میشوند و برای تامین نیروی برق در ساعات حداکثر مصرف از این توربینها استفاده می شود. در بسیاری از موارد از این توربینها برای تامین برق پایه هم استفاده می شود. این نیروی رانش توربینگاز است که قادر است هواپیماهای مسافربری و باری و نیز هواپیماهای جنگنده بمب افکن را چون برق و صاعقه از زمین بلند کرده و به پرواز در آورد و به چنان سرعت های مهیبی برساند که دیوار صوتی را هم بشکند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲-۳ کاربرد توربینهای گازی
توربینهای گاز با همه محاسنی که دارند دارای یک عیب عمده میباشند و آن راندمان پائین این توربینها در مقایسه با سایر موتورهای درونسوز و حتی توربینهای بخار است. متوسط راندمان این توربینها حدود ۳۵ % است، اما در سالهای اخیر با پیشرفتهایی که در زمینه متالورژی صورت گرفته و نیز استفاده از روش هوشمندانه سیکل ترکیبی و غیره راندمان توربینهای گاز حتی به ۶۰ % هم افزایش پیدا کرده است و این روند همچنان ادامه دارد. توربین های گازی بخاطر اینکه مانند موتورهای درونسوز دارای سیلندر و پیستون نیستند و مکانیزم عمل آنها متفاوت است، کمتر دچار خرابی میشوند و عمر طولانیتری دارند. علت نامگذاری این توربینها بخاطر این است که سیال مورد استفاده در این توربینها گاز است. ولی سوخت آن ها هم می تواند گاز باشد و هم سوخت مایع و یا حتی سوخت جامدی که بصورت گاز در آمده است. توربین گاز قطعات حساسی دارد که از جمله آنها تیغه های توربین است که فنآوری پیچیدهای دارد و نیز سیستمهای کنترل آن بسیار پیچیده است. بنابراین ساخت توربینگاز نیاز به فن آوری بالایی دارد و کار هر کشوری نیست.
در توربین گاز مورد استفاده در هواپیما از نیروی خروجی توربین برای چرخاندن کمپرسور استفاده می شود (که این کمپرسور می تواند یک فن یا محور چرخنده باشد). سپس این هوای گرم خروجی از توربین از طریق یک شیپوره (نازل) به درون اتمسفر تخلیه می شود و همین خروج گازهای داغ است که نیروی رانش لازم برای حرکت هواپیما را فراهم می کند (شکل (۲-۱))
شکل (۲-۱) نمای شماتیک از یک موتور هواپیمای جت
شکل (۲- ۲) یک توربین گازی مدرن ثابت، که برای تولید برق و تولید نیروی مکانیکی مورد استفاده قرار میگیرند را نشان میدهد. این مدل حرکت را بطور مستقیم از یک توربین کم فشار و یک کمپرسور کم فشار بدست می آورد. برخی مدلهای دیگر ممکن است که دارای یک توربین قدرت نیز باشند. در شکل (۲-۳) نمایی از یک توربین در حال تعمیرات در کارخانه دیده می شود.
شکل (۲-۲) توربین های گاز مدرن ثابت، برای تولید برق و تولید نیروی مکانیکی
شکل (۲-۳) توربین های گاز مدرن ثابت، برای تولید برق و تولید نیروی مکانیکی
۲-۴ تقسیم بندی توربینهای گازی از نظر توان تولیدی
دسته اول توربینهای با ظرفیت بالا میباشند که توان تولیدی آنها در محدوده MW 123-158 و بالاتر قرار دارد. این نوع از توربینها عمدتاً در صنایع نیروگاهی و نفت برای تولید برق، و به عنوان محرک سایر وسایل بکار میروند. دسته دوم توربینهای با ظرفیت متوسط میباشند که توان تولیدی آنها در محدوده MW 38-60 قرار دارد. دسته سوم نیز عبارتند از توربینهای گازی که عمدتاً در صنایع هوایی کاربرد دارند. توان تولیدی آن ها در محدوده MW 21-41 قرار دارد. دسته چهارم و آخر نیز عبارتند از توربینهای گازی کوچک که توان تولیدی آنها در محدوده MW4-6 قرار دارد[۶[.
۲-۵ مشخصات کلی نیروگاههای توربین گازی
نیروگاههای توربین گازی در مقایسه با نیروگاههای بخار دارای هزینه احداث کمی میباشند، بنابراین به دلیل الزام به مصرف سوختهای با کیفیت، هزینه ویژه سوخت مصرفی آنها بالاتر از نیروگاههای بخار است. برای تولید انرژی حرارتی در نیروگاههای توربین گازی معمولاً از سوختهای گازوییل و گاز طبیعی استفاده میگردد. این نیروگاهها با توجه به ویژگی های فنی و اقتصادی خود برای پوشش بار پیک و نیز زمانهایی که نیاز فوری به توان نیروگاهی میباشد، مناسب میباشند. در زیر برخی از ویژگیهای این نیروگاهها آمده است:
- ساختار ساده و زمان ساخت کوتاه،
- هزینه سرمایه گذاری کمتر نسبت به نیروگاه های بخار برای هر واحد توان،
- ابعاد نسبتاً کوچکتر نسبت به نیروگاههای بخار و در نتیجه نیاز به مکان کمتر برای احداث،
- سرعت سریع راه اندازی،
- بهره برداری آسان و حتی امکان کنترل از راه دور،
- عدم نیاز به آب خنککننده (به استثناء برخی از انواع نیروگاه ها)،
- قابلیت اطمینان بالا ،
- سرعت زیاد در تغییر توان،
- سازگاری بیشتر با محیط زیست،
- هزینه بالای سوخت مصرفی،
توربینهای گازی به تنهایی دارای مزایایی هستند که استفاده از آنها را در صنایع مختلف توجیه پذیر کرده است. چند نمونه دیگر از این مزایا عبارتند از[۵[:
- هزینه اولیه تمام شده پایینتر در مقایسه با سایر انواع دستگاه های تولید قدرت،
- امکان نصب و راه اندازی سریعتر در مقایسه با سایر روشها،
- امکان شروع به کار و رسیدن به بار نامی سریعتر،
- نسبت فضا به توان تولیدی کمتر،
- بهره برداری سادهتر و با بهره گرفتن از نفرات کمتر،
اما در مقابل این مزایا، توربینهای گازی دارای معایب قابل توجهی نیز میباشند. از آن جمله عبارتند از:
- استهلاک و خوردگی بالا در مقایسه با سایر روشهای تولید قدرت،
- راندمان عملکرد پایین به دلیل خروج گازهای داغ حاصل از احتراق، بعد از عبور از توربین،
- هزینه تعمیرات و نگهداری بالاتر،
با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد توربینهای گازی، عوامل فوق مانع از کاربرد وسیع آنها در صنایع مختلف نگردیده است. به دلیل کاربرد وسیع این توربینها در صنایع مختلف، استفاده از روشهایی که این نقاط ضعف را کاهش دهد، توجیه پیدا کرده است. همانطور که بیان شد از جمله مهمترین نقاط ضعف این نوع از توربینهای قدرت، راندمان کاری پایین آنها و همچنین اتلاف انرژی زیاد در این نوع توربینها، به دلیل خروج گازهای حاصل از احتراق با دمای بسیار بالا، میباشد. لذا برای جبران این نقاط ضعف، روشهای مختلفی را بکار گرفتهاند.
۲-۶ سیکل توربین گاز (سیکل برایتون)
مبنای عملکرد سیکل های توربین گازی بر سیکل برایتون استوار است. شماتیک این سیکل در شکل (۲-۴) نشان داده شده است. هوا توسط کمپرسور متراکم شده و همراه با سوخت به داخل محفظه احتراق میرود. سپس بعد از محترق شدن از توربین عبور می کند. بعد از برخوردگازهای داغ با پرههای توربین گاز و افت فشار و دما به محیط تخلیه می شود.
شکل (۲-۴) سیکل ساده شده توربین گاز (سیکل برایتون)
نیروگاههای توربین گازی از سه بخش اصلی به نام های کمپرسور، محفظه احتراق و توربین تشکیل شده اند. کمپرسور و توربین دارای چرخ استوانه ای شکل میباشند که در محیط آنها در چند ردیف پرههای مورب کار گذاشتهاند. مابین این پرهها، پرههای ساکنی که به جدار خارجی آنها نصب گردیدهاند، قرار دارند. در پرههای متحرک کمپرسور، مرتباً به ذرات هوای ورودی به آن سرعت داده می شود و در پرههای ساکن آن، سرعت ایجاد شده تبدیل به فشار می شود. در صورت وجود تعداد کافی ردیف پرههای ساکن و متحرک، فشار سیال خروجی از کمپرسور را میتوان تا چند برابر فشار ورودی افزایش داد. کمپرسور توسط محوری به توربین متصل میباشد و در هنگام بهره برداری از نیروگاه، توان مصرفی آن توسط توربین تأمین میگردد. در هنگام راه اندازی نیروگاه، تجهیزات جداگانه ای برای راه اندازی کمپرسور نیاز میباشد. جهت این امر معمولاً از ماشین های سنکرون به عنوان موتور که از شبکه و با وساطت مبدلهایی (فرکانسهای متغیر) تغذیه میشوند، استفاده میگردد. هوای فشرده پس از خروج از کمپرسور وارد محفظه احتراق می شود و در آنجا با سوخت ترکیب می شود. در نتیجه سوختن با سوخت، درجه حرارت آن بالا رفته و پس از آن به سمت توربین هدایت می شود. گاز سوخته داغ و متراکم با عبور از میان پرههای ساکن توربین، کسب سرعت مینماید و با برخورد به اولین پرههای متحرک، آنها را به گردش در میآورند. در نتیجه چرخش پرههای توربین از انرژی جنبشی گازهای خروجی کاسته می شود. در ردیف پرههای بعد نیز مجدداً فشار تبدیل به سرعت و سرعت تبدیل به انرژی مکانیکی میگردد و به چرخ منتقل میگردد تا اینکه فشار سیال عامل به فشار جو رسیده و با انبساط کامل به خارج منتقل میگردد. روتور ژنراتور با محور توربین متصل می باشد، لذا با چرخش محور توربین، در ژنراتور تولید برق میگردد. اساس کار توربین گازی بسیار شبیه توربین بخار است، تنها دو تفاوت عمده بین آنها وجود دارد که عبارتند از:
- دمای گاز ورودی (سیال عامل) به توربین گازی در حدود ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد میباشد، که بسیار بیشتر از دمای بخار گرم ورودی به توربین بخاری است. بنابراین میتوان اینگونه نتیجه گرفت که پرههای توربین گازی باید نسبت به پرههای توربین بخاری دارای حد تحمل بیشتری در دماهای بالا باشند.
- در گازهای احتراق ورودی به توربین گازی، عناصر زایدی از قبیل گوگرد، فسفر، سدیم، وانادیم و … وجود دارد که باعث خوردگی شیمیایی و مکانیکی سطح پره های توربین گازی می شود. این عناصر در سوخت تزریق شده به محفظه احتراق موجود میباشند. بنابراین حد تحمل پرههای توربین گازی در مقابل خوردگی باید بسیار بیشتر از پرههای توربین بخاری باشد [۵[.
۲-۷ انواع نیروگاههای توربین گازی
نیروگاههای توربین گاز به دو دسته مدار باز و بسته تقسیم بندی میشوند.
- نیروگاههای توربین گازی مدار باز (مدار باز ساده، مدار باز با بازیافت حرارتی، مدار باز با مدار متوالی و مدار باز با هوای ذخیره)
- نیروگاههای توربین گازی مدار بسته (شامل مراحل ۱- تراکم سیال عامل در کمپرسور ۲ -اعمال حرارت در راکتور۳- انبساط در توربین ۴ – خنک کردن سیال عامل در مبدل حرارتی و انتقال آن به کمپرسور)[۵[
۲-۸ بررسی افزایش قدرت سیکل توربین گازی به روش های گوناگون
اگر چه سیکل ساده توربینگازی برای برخی اهداف نسبتاً اقتصادی است، اما میتوان با چند روش مهم، راندمان و توان خالص خروجی آن را بهبود داد. مهم ترین این اصلاحات عبارتند از:
بازیابی، خنک کاری هوای خروجی از کمپرسور، گرمایش مجدد در توربین، تزریق آب یا بخار.
این روشها تنها خود سیکل توربین گازی را در نظر گرفته است. در صورتیکه میتوان این سیکل را با سیکل توربین بخار (سیکل رانکین) ترکیب کرد. این راهکار به بهبود میزان توان تولیدی خالص، افزایش راندمان، کاهش آلودگی و سود آوری میانجامد. به ترکیب این دو سیکل واحد همزایی (سیکل ترکیبی) گویند.
۲-۸-۱ بازیابی
یکی از راههای اشاره شده بر پایه مفهوم بازیافت است. بازیابی یک تبادل حرارت داخلی در سیکل است. در سیکل توربینگاز، گازهای داغی که از توربین خارج شده اند گرمای زیادی دارند. این دما، بالاتر از دمای هوای خروجی از کمپرسور میباشد. بنابراین بازیاب (یک مبدل حرارتی صفحهای) مورد استفاده قرار میگیرد تا هوای متراکم شده را بوسیله گازهای خروجی از توربین پیشگرم کند. در شکل (۲-۵) نمونه ای از یک سیکل توربین گاز با بازیاب نشان داده شده است.
شکل (۲-۵) شماتیک سیکل توربین گازی مجهز به سیستم بازیاب
نتیجه این عمل کاهش مقدار سوختی است که به محفظه احتراق تزریق می شود. تبادل حرارتی میان دو جریان در داخل بازیاب صورت میگیرد. در شرایط ایدهآل افت فشار در بازیاب در نظر گرفته نمی شود. همچنین در این شرایط، که راندمان بازیاب ۱۰۰ درصد است، کل حرارتی که گازهای خروجی از توربین دارند توسط گاز متراکم شده توسط کمپرسور جذب می شود. اما در واقعیت، بازده بازیاب هرگز ۱۰۰ درصد نمی شود. به علت اینکه وقتی اختلاف دما بین دو جریان به صفر می رسد، سطح حرارتی برابر با بینهایت مورد نیاز است. در نتیجه دمای گاز متراکم شده، کمتر از دمای گازهای خروجی از توربین خواهد شد.
۲-۸-۲ خنک کاری هوای خروجی از کمپرسور
کاهش کار ورودی به کمپرسور، یکی از روشهای بالا بردن کارایی کلی توربین گازی میباشد. این به علت افزایش کار خالص سیکل میباشد. این هدف می تواند با خنک کاری کمپرسور انجام شود. اما این که کمپرسور یک وسیله انتقال حرارتی باشد، عملی نیست. پس برای دست یافتن به مزایای خنک کاری، چیدمان دیگری را بکار میگیرند که به نام متراکم کردن با خنک کاری میانی معروف است. این فرایند هنگامی که کمپرسور برای افزایش فشار بالایی بکار گرفته شده است، مناسبتر میباشد. بنابراین متراکم سازی همراه با خنککاری میانی، در فرایند افزایش فشار چند مرحله ای انجام میپذیرد. در این فرایند سیال ابتدا تا فشار میانی متراکم می شود. سپس از یک کولر (خنک کننده) عبور می کند تا در فشار تقریباً ثابت به دمای پایین برسد. در بعضی موارد این دمای پایین همان دمای اولیه ورودی به کمپرسور میباشد. سپس سیال از مراحل بعدی کمپرسور عبور می کند تا به فشار بالاتر دست یابد. در این فرایند میتوان از مراحل بعدی خنککاری و متراکمسازی نیز بهره برد تا جاییکه فشار نهایی بدست آید. نتایج نشان میدهد که در این حالت، برای یک نسبت فشار معین، کار خالص کمتری لازم است. خنککننده های میانی که مورد استفاده قرار میگیرند، معمولاً مبدلهای استفاده شده آب خنک هستند اما مبدلهای هوا خنک نیز میتوانند در این سیکل مورد استفاده قرار گیرند (شکل (۲-۶)).
شکل (۲-۶) شماتیک سیکل توربین گازی مجهز به سیستم خنک کاری میانی
۲-۸-۳ گرمایش مجدد در توربین
روش دیگر برای افزایش راندمان کلی، بالا نگه داشتن دمای توربین تا حد ممکن است. این کار با ادامه حرارت دادن به گازها، هنگامی که گازها بعد از توربین منبسط میشوند، می تواند انجام شود. حرارت دادن پیوسته عملی نیست و بازگرمایش در طی مراحلی انجام می شود. استفاده از گرمایش مجدد، بدون اینکه کار کمپرسور را افزایش دهد یا دمای بیشینه سیکل را بالا ببرد، کار خروجی توربین را افزایش میدهد. در شکل (۲-۷) نمایی از یک روش گرمایش مجدد در توربین دیده می شود. گرمایش مجدد در صورتیکه مقدار تبادل حرارتی در بازیاب بتواند افزایش زیادی یابد، هنگامیکه در کنار بازیابی استفاده می شود کاملاً موثر میباشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-09-25] [ 12:33:00 ب.ظ ]
|