فایل های مقالات و پروژه ها | ۴-۹- جنبه جدید بودن و نوآوری پژوهش : – 10 |
ایران از لحاظ برخورداری از ذخایر گاز طبیعی، با داشتن ۳۳٫۶ تریلیون متر مکعب یعنی ۱۸ درصد از ذخایر گازی جهان، غنی ترین کشور دارنده ذخایر گازی محسوب میشود. روسیه و قطر بعد از ایران بیشترین ذخایر گازی دنیا را دارند[۱۷]. با توجه به اینکه یکی از مهمترین اهداف مورد نظر ایران در زمینه مصرف گاز طبیعی، صادرات آن و حضور در بازارهای بینالمللی میباشد، نهادها و مسئولان مربوطه باید چشم اندازی از بازارهای صادراتی گاز ایران داشته باشند.
بررسی گزینههای مختلف صادرات گاز ایران و انتخاب اولویت آن ها یکی از مهمترین و ضروری ترین فعالیتهای مورد نیاز حوزه انرژی کشور محسوب میشود. یکی از مهمترین بازارهای گازی که ایران در آینده میتواند نقشی مؤثر در آن داشته باشد، بازار گاز اروپا است که طبق تحقیقات انجام شده، مصرف گاز طبیعی این منطقه رو به افزایش است و همچنین کشورهای این منطقه در پی متنوع سازی واردات گاز طبیعی خود هستند. هماکنون نزدیک به ۴۰ درصد از گاز وارداتی اروپا، از روسیه تأمین میشود که منجر به ایجاد قدرت انحصاری توسط روسیه در این زمینه شده است و به همین دلیل، در پی ایجاد هر گونه تنش بینالمللی میان روسیه و کشورهای اروپایی، روسیه بلافاصله تهدید به قطع گازرسانی میکند که منجر به گرفتن امتیاز از کشورهای اروپایی میشود. اما، یکی از پروژه های که میتواند منجر به کاهش قدرت انحصاری روسیه گردد و قدرت کشورهای دیگر دارنده ذخایر گازی در سطح بینالملل را افزایش دهد، خط لوله نابوکو میباشد. هر کدام از کشورهای ایران، عراق، آذربایجان و ترکمنستان که بتوانند به عنوان گزینه نهایی صادرکننده گاز از طریق خط لوله نابوکو مطرح شود، میتوانند قدرت چانهزنی خود در نظام بینالملل را افزایش دهند. همچنین، میتوانند منافع میان مدت و بلندمدتی را از طریق این تجارت کسب نمایند. ایران به جهت اینکه در میان کشورهای نامبرده شده، بیشترین ذخایر گازی را دارد، مهمترین گزینه تأمین کننده گاز این پروژه میباشد. برای ایران نیز، یکی از مهمترین مسیرهای دسترسی به بازار گاز اروپا، پروژه خط لوله نابوکو میباشد. لذا، بررسی اینکه آیا حضور در این پروژه خط لوله به منفعت ایران میباشد یا نه، یکی از ضروریترین مطالعات لازم در حوزه انرژی کشور میباشد.
۴-۵- پرسش های پژوهش:
الف: پرسش های اصلی:
حضور کدام یک از کشورهای مطرح (ایران، ترکمنستان، عراق و ایران) برای گازرسانی به پروژه خط لوله نابوکو، بهترین گزینه گازرسانی میباشد؟
حضور ایران در پروژه خط لوله نابوکو، به چه مقدار منفعت دارد؟
آیا همکاری میان کشورهای تأمین کننده گاز طبیعی پروژه خط لوله نابوکو، امکان پذیر میباشد؟
ب : پرسش های فرعی:
منفعت حاصل از حضور هر کدام از کشورهای ترکمنستان، عراق و آذربایجان به عنوان تأمین کننده گاز پروژه خط لوله نابوکو به چه مقدار میباشند؟
۴-۶ – فرضیههای پژوهش:
الف: فرضیههای اصلی:
ایران به عنوان بهترین گزینه جهت گازرسانی به پروژه خط لوله نابوکو مطرح میباشد.
امکان همکاری میان برخی از کشورهای تأمین کننده گاز طبیعی پروژه خط لوله نابوکو، وجود دارد.
ب : فرضیههای فرعی:
۴-۷ – هدف های تحقیق (مراد از هدف تحقیق، غایت اساسی آن است که تحقیق درصدد دستیابی به آن میباشد):
هدف این تحقیق، بررسی منافع حاصل از حضور هر کدام از گزینههای مطرح در زمینه گازرسانی به پروژه خط لوله نابوکو در چارچوب نظریه بازیها میباشد. همچنین، امکان همکاری برخی از گزینه مطرح گازرسانی به این پروژه، بررسی خواهد شد. برای این کار از چارچوب نظریه بازی همکارانه استفاده خواهد شد و منافع هر کدام از طرفین درگیر (کشورهای گازرسان، کشورهای منتقل کننده و کشورهای واردکننده) بررسی خواهد شد.
۴-۸ – استفاده کنندگان از نتیجه رساله ( اعم از مؤسسات آموزشی ، پژوهشی ، دستگاههای اجرایی و غیره ):
مؤسسه مطالعات بینالمللی انرژی وابسته به وزارت نفت
شرکت ملی صادرات گاز ایران (NIGEC) وزارت نفت
معاونت تلفیقی وزارت نفت
دانشگاه صنعت نفت
شرکت های مشاوره اقتصاد انرژی
وزارت امور خارجه ایران
دیپلمات های انرژی ایران
وزارت انرژی عراق، ترکمنستان، آذربایجان، ترکیه و کشورهای اروپایی
۴-۹- جنبه جدید بودن و نوآوری پژوهش :
با وجود مطالعاتی که در زمینه پروژه خط لوله نابوکو صورت گرفته است، اما تا به حال مطالعهای در چار چوب نظریه بازی که در راستای بررسی گزینههای مطرح گازرسانی به این پروژه باشد، انجام نشده است. این کار برای اولین بار در رساله حاضر با در نظر گرفتن چارچوب نظریه بازی همکارانه محقق خواهد شد. این کار نه تنها در ایران که حتی در دنیا نیز برای اولین بار است که انجام خواهد شد و نتایج آن میتواند به صورت بینالمللی مورد استفاده قرار بگیرد.
در زمینه صادرات گاز مطالعاتی صورت گرفته، اما هیچ کدام در زمینه نظریه بازیهای همکارانه در یک پروژه خاص نبوده است. در زمینه بازیهای همکارانه هم کاربردهای مختلفی در دنیا انجام شده که بیشتر در زمینه گاز اروپا، در اینترنت، اختصاص آب و برق به مناطق مختلف و همچنین در زمینههای آماری مثل خوشه بندی کردن بوده است اما هیچ کدام بر صادرات گاز در یک پروژه خاص تکیه نکردهاند.
مطالعه فوق اولین مطالعه است که در مورد کاربرد بازیهای همکارانه در زمینه یک خط لوله خاص و با بررسی قدرت چانهزنی هر کدام است و این مطالعه نه تنها برای اروپا مفید است تا از قدرت چانهزنی ایران و سایر کشورهای بالقوه تامین کننده گاز نابوکو آگاهی پیدا کند، بلکه برای ایران نیز بسیار ضروری و لازم است تا از وضعیت و قدرت چانهزنی خود اطلاع داشته باشد.
اجرای خط لوله نابوکو، منافع بسیاری برای هر کدام از طرفین (واردکنندگان، منتقل کنندگان و تأمین کنندگان گاز) دارد. اما سود تأمین کنندگان گاز در این میباشد که با یکدیگر به رقابت نپردازند و به مدلی به صورت همکارانه برسند که در عین حال که میتوانند از قدرت انحصاری روسیه در صادرات گاز به کشورهای اروپایی، بکاهند، خود، قدرت چانهزنی بالایی را کسب کنند. اما در صورتی که هر کدام از کشورها با هم به رقابت بپردازند (که مطلوب کشورهای اروپایی میباشد) این مسأله برای همه این کشورها به صورت باخت- باخت میباشد و در عین حال در وضعیت باحت-باخت با کشور روسیه نیز قرار می گیرند. به همین دلیل، بهترین زمینه مطالعاتی در این زمینه، نظریه بازی همکارانه میباشد که میتواند ائتلافهای مختلف گازرسانی به این پروژه را بررسی و قدرت چانهزنی هر کدام از کشورها را محاسبه نماید.
این مطالعه، برای ایران بسیار با اهمیت است زیرا هم خود نسبت به منافع پیوستن و نپیوستن به این پروژه، آگاه میشود و هم میتواند نحوه همکاری با دیگران برای داشتن بیشترین منفعت را به دست آورد که در متقاعد کردن کشورهای دیگر برای همکاری، میتواند بسیار مفید واقع شود و از این جهت، انجام یک مطالعه اقتصادی که توصیه های سیاستگذاری در حوزه سیاستگذاری خارجی دارد، از جنبههای نوآوری این مطالعه میباشد.
۱-۵٫ خلاصه و جمع بندی
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 09:48:00 ب.ظ ]
|