دانلود متن کامل پایان نامه ارشد – قالب شرکت مدنی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
بنابرین از لحاظ ماهیتی، در ادغام، شخصیت حقوقی شرکتهای ادغام شونده از بین میروند و تمامی تعهدات و حقوق و دیون شرکتهای ادغام شونده به شرکت جدید و یا شرکت ( ادغام پذیرنده ) منتقل میشود.
در تعریف فوق به محض ادغام شخصیت حقوقی، شرکتهای ادغام شونده محو میشود. همچنین با توجه به تعریف یاد شده، ادغام سایر اشخاص حقوقی در یکدیگر مانند ادغام مؤسسات مالی و اعتباری ویا سایر اشخاص پیشبینی نشده است.
همان طور که بیان گردید، ادغام شرکتهای تجاری میبایستی در چارچوب قوانین تجارت انجام گیرد. زیرا در ادغام شرکتهای تجاری، اموال و داراییها و مطالبات و سود و زیان و اعتبار و سایر امتیازات و تکالیف به شرکت تجاری دیگر و یا شرکت جدید منتقل میشود.
چگونگی ادغام شرکتهای تجاری، فرایند ارزیابی اموال و مطالبات و مرحله تصمیم گیری تا ثبت نزد مرجع ثبت شرکتها و وضعیت سرمایه و نحوه ادای دیون شرکتهای ادغام شونده، نحوه به کارگیری کارکنان و کارگران قبلی و سایر موارد میبایستی به صورت تفصیلی در قانون تجارت پیشبینی و مورد تحلیل قرار گیرد.
بدیهی است مسئولان امور شرکتها و مجامع عمومی صاحبان سهام در موقعی که تصمیم به اختلاط (ادغام )شرکت میگیرد، شرایط اصولی را که برای اختلاط و حفظ حقوق صاحبان سهام هر یک از شرکتها باید رعایت گردد، به صورت موافقت نامه ای تنظیم مینمایند که طبق آن عمل گردد[۱۳].
در ادامه ممکن است، ادغام شرکتهای تجاری در برخی قوانین خاص ممنوع گردد که میتوان به موارد ذیل اشاره نمود :
هر گاه در جریان ادغام یا در نتیجه آن، اعمالی که منجر به اخلال در رقابت میشود از جمله ؛ احتکار و استنکاف از معامله، استنکاف فردی یا جمعی از انجام معامله و یا محدود کردن مقدار کالا یا خدمت موضوع معامله، وادار کردن اشخاص دیگر به استنکاف از معامله و یا محدود کردن معاملات آن ها با رقیب، قیمتگذاری تبعیضآمیز، عرضه و یا تقاضای کالا یا خدمت مشابه به قیمتهایی که حاکی از تبعیض بین دو یا چند طرف معامله و یا تبعیض قیمت بین مناطق مختلف به رغم یکسان بودن شرایط معامله و هزینه های حمل و سایر هزینه های جانبی آن باشد.، تبعیض در شرایط معامله رخ دهد، ادغام ممنوع میباشد. همچنین هرگاه در نتیجه ادغام، قیمت کالا یا خدمت به طور نامتعارفی افزایش یابد و یا هرگاه ادغام موجب ایجاد تمرکز شدید در بازار شود و هرگاه ادغام، منجر به ایجاد بنگاه یا شرکت کنترلکننده در بازار شود، ادغام شرکتهای تجاری ممنوع میباشد. [۱۴]
پیشبینی مجدد و کلی فرایند ادغام شرکتهای تجاری در ماده ۱۰۵ قانون برنامه توسعه اقتصادی جای بسی تعجب میباشد. در حالی که در قانون برنامه ی چهارم، ادغام شرکتهای تجاری پیشبینی شده بود و فرصت پنج ساله جهت وضع قوانین مرتبط و یا پیشبینی آیین نامه و یا دستور العمل وجود داشته که متاسفانه به دلیل عدم تبیین شرایط و ضوابط آن ، عملا ادغام شرکتهای تجاری منتفی گردید و فقط شرکتهای دولتی یا شرکتهای خصوصی که دارای سهام مالکیت دولتی میباشند در برخی از موارد توانستند، از ظرفیتهای ادغام استفاده نمایید.
ادغام شرکتهای تجاری، مادامی که موجب ایجاد تمرکز و بروز قدرت انحصاری نشود در چارچوب اساسنامه امکان پذیر میباشد، هرچند که قانونگذار در قانون برنامه ی پنجم توسعه عدم انحصار وعدم ایجاد تمرکز را شرط ادغام در نظر گرفته است، اما سابقه ی ادغام شرکتهای بزرگ از جمله شرکتهای نفتی، پترو شیمی، سیمان و آب و فاضلاب، نشان دهنده ی ایجاد انحصار در زمان ادغام شرکتهای تجاری در ایران ایجاد میگردد.
سکوت قانونگذار در تبیین ادغام شرکتهای تجاری موجب ابهامات زیادی شده است. البته در لایحه جدید قانون تجارت که در اجرای اصل ۸۵ قانون اساسی به تصویب کمیسیون قضایی مجلس و رئیس مجلس شورای اسلامی رسیده است، مراحل و انواع ادغام شرکتهای تجاری پیشبینی شده است که مورد تأیید شورای نگهبان قرار نگرفته است.
گفتار هفتم: تفاوت ادغام با مشارکت مدنی
قانونگذار پس از بیان موضوع ادغام در ماده ۱۰۵ قانون برنامه پنجم توسعه، در ماده ۱۰۷ قانون مذکور برای اولین بار به تشریح مشارکت مدنی در قانون مذکور پرداخته است. مشارکت مدنی با تشکیل گروه اقتصادی با مشارکت دو یا چند شخص حقیقی و حقوقی به منظور تسهیل و گسترش فعالیت اقتصادی وتجاری برای یک دوره بر اساس قرارداد کتبی پس از ثبت در مرجع ثبت شرکتها در قالب شرکت مدنی مجاز میباشد[۱۵].
در مشارکت مدنی، یک ساختار شرکتی به عنوان وسیله و محمل فعالیت مشترک مورد استفاده قرار نگرفته است و طرفین فقط بر توافق های قراردادی خود تکیه میکنند[۱۶].
هر چند که برخی از اساتید و فعالان اقتصادی تعریف ادغام و مشارگت مدنی را یکی میداند لکن کنسرسیومها از جمله مشارکتهای انتفاعی در حوزه تجارتهای بینالمللی دارای ماهیت حقوقی مجزا محسوب میگردند. مشارکتهای انتفاعی، واحد تجاری مشترکی است که توسط دو یا چند مشارکت کننده برای مقصود مشخص تجاری، مالی و یا فنی ایجاد میگردد.[۱۷]
به طور کلی دو نوع مشارکتهای انتفاعی از هم متمایز شده اند. مشارکتهای حقوقی که مشارکتهای واجد شخصیت حقوقی میباشند و مشارکتهای مدنی که فاقد شخصیتهای حقوقی میباشند. هر چند در برخی از کشورهای اروپایی کنسرسیوم میتواند در قالب شرکتهای تجاری تشکیل گردد، لکن در اکثر کشورها، قراداد کنسرسیوم خارج از قالب شرکتهای تجاری به وجود میآیند و میتواند شکل آزادتری از سازمان که دارای مشخصات مشارکت میباشد در مرجع ثبت شرکتها به ثبت برسد. در عرف بینالمللی تشکیل کنسرسیوم به مفهوم ایجاد شخصیت حقوقی جداگانه و مستقل نمی باشد و در واقع عملا یک نوع مشارکت به طور غیر مستقیم بین اعضاء کنسرسیوم به وجود میآید، بدون آنکه رابطه حقوقی بین آن ها ایجاد گردد.
تشکیل گروه اقتصادی با منافع مشترک با مشارکت دو یا چند شخص حقیقی و حقوقی به منظور تسهیل و گسترش فعالیت اقتصادی و تجاری برای یک دوره محدود و بر اساس قراردادی کتبی پس از ثبت در مرجع ثبت شرکتها در قالب شرکت مدنی و ضوابط و شرایط مربوط به آن و با رعایت موازین اسلامی و اصل منع اضرار به غیر و منع انحصار مجاز است. تغیـیر در حیـطه اختیارات مدیران شرکتهای مدنی مذکور و از جمله کنسرسیوم، در قـرارداد در قبـال اشـخاص ثالـث قابل استناد نیست و اعضاء گروه به طور تضامنی مسئول پرداخت دیون گروه از اموال شخصی خود میباشند، مگر این که با اشخاص ثالث طرف قرارداد به ترتیب دیگری توافق شده باشد.
عملیات مربوط به دفاتر تجاری، بازرسی و تصفیه، مطابق ماده(۶) و احکام باب یازدهم قانون تجارت و مواد (۱۵۱) و (۱۵۲) لایحه اصلاحی قسمتی از قانون تجارت مصوب سال ۱۳۴۷ انجام میشود.
فوت یا حجر یا ممنوعیت قانونی یکی از اشخاص حقیقی یا انحلال یا ورشکستگی یکی از اشخاص حقوقی موجب انحلال گروه میشود مگر این که در قرارداد تشکیل گروه اقتصادی طور دیگری مقرر شده باشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 09:09:00 ب.ظ ]
|