موضوعات خاص بهداشتی و موافقت نامه های مرتبط با آن ها

قوانین و موافقت نامه های سازمان جهانی تجارت

اس پی اس

تی بی تی

تریپس

گاتس

( توافق نامه عمومی تجارت خدمات )

گات ( بند ب – ماده ۲۰)

سایر(مانند موافقتنامه کشاورزی)

موضوعات بهداشت و درمان

کنترل بیمارهای عفونی( واگیر دار)

*
*
*

سلامت غذا

*

کنترل دخانیات

*
*
*
*
*

محیط زیست

*
*
*

دسترسی به دارو

*

خدمات بهداشتی

*
*

امنیت غذایی

*
*
*

موضوعات نوظهور

بیو تکنولوی

*
*
*
*

فناوری اطلاعات

*
*

دانش (طب)سنتی

*
۱ – توافق نامه هایی در این بخش مورد توجه بوده اند که بیشترین ارتباط را با موضوعات داشته اند . [۲۱۹]

گفتار اول: بیماری‌های واگیر دار(عفونی)[۲۲۰]

بیماری های عفونی، بیماریهایی هستند که توسط میکروارگانیسم های بیماری زا مانند باکتری ها، ویروس ها، انگل ها و قارچ ها ایجاد می شود؛ که می‌توانند به صورت مستقیم یا غیر مستقیم، از فردی به فرد دیگر منتقل شوند.[۲۲۱]

از دیرباز بیماری های عفونی(واگیردار) ، از مهم ترین عوامل بروز مرگ و میر در انسان بوده و هنوز هم بخش بزرگی از مرگ و بیماری در سراسر جهان ‌به این علت است.[۲۲۲] امروزه بیماری‌های مسری در حال افزایش است و موجب نگرانی جامعه ی جهانی شده و حتی جدیدترین نوع این بیماری‌ها را می توان بیماری ابولا نام برد که در سال ۲۰۱۵ ظاهر شد و فراگیر شدن آن موجب گردید صنعت توریسم که خود نوعی از تجارت در دنیای امروزه است و همچنین سایر ‌تجارت‌هایی که ممکن بود، باعث انتقال این بیماری از کشورهای آفریقایی به کشورهای اروپایی شود ،محدود گردد.

خطرات مربوط به بیماری های واگیر دار عفونی، با جابجایی های مردم ، توسعه تجارت در زمینه غذا و محصولات زیستی و همچنین تغییرات محیطی و اجتماعی بیشتر می شود . تنوع روش های انتقال این بیماری‌ها و انواع تجارت در دنیای کنونی ، مسئولین بهداشت عمومی را مجبور به جمع‌ آوری و انتشار سریعتر اطلاعات می‌کند تا از این طریق، مقامات تجاری که عهده دار انجام مذاکره و اجرای موافقت نامه های تجاری هستند، از خطرات بهداشتی آگاه باشند تا از این طریق سیاست‌های مناسبی را اتخاذ کنند . در اغلب موارد، سیاست‌های اتخاذ شده مربوط به بهداشت عمومی به جای محدود کردن تحرک افراد و یا محصولات، بر روی نحوه انتقال تمرکز دارد. به عنوان مثال در خصوص رابطه جنسی و استفاده از مواد مخدر که عامل اصلی انتقال بیماری ایدز هستند، به جای ممنوعیت یا محدود کردن افراد، از روش های جایگزین استفاده می‌کنند.[۲۲۳]

در این راستا، ابزار حقوقی بین‌المللی (مقررات بهداشتی بین‌المللی)[۲۲۴]پا به عرصه وجود نهاده که ۱۹۴ کشور جهان، که عضو سازمان بهداشت جهانی هستند، متعهد به اجرای آن ها هستند. هدف از این مقررات، کمک به جامعه بین‌المللی در ارتباط با پیشگیری و پاسخ به خطرات حاد بهداشت عمومی است که دارای پتانسیل گسترش از طریق مرزها و تهدید مردم سراسرجهان است. در دنیای کنونی بیماری‌های واگیردار از طریق مسافرت و تجارت بین‌المللی می‌توانند گسترش یابند . بحران سلامت در یک کشور می‌تواند معیشت و اقتصاد را در بسیاری از نقاط جهان تحت تاثیر قرار دهد. این بحران می‌تواند ناشی از یک عفونت در حال ظهور مانند سندرم حاد تنفسی (سارس) ، آنفلوانزای انسانی ، همچنین سایر فوریت های بهداشت عمومی از جمله نشت مواد شیمیایی و تشعشعات هسته ای باشد . هدف از این مقررات، اطمینان از سلامت عمومی از طریق پیشگیری از گسترش بیماری‌ها با حداقل مزاحمت در مسافرت و تجارت بین‌المللی است . [۲۲۵]

از آنجا که محدودیت‌ها و تحریم های تجاری با زیان های اقتصادی قابل توجهی همراه است، تلاش می شود مقررات بهداشتی بین‌المللی حداقل محدودیت‌ها را برای تجارت ایجاد کند و سعی می شود تا حد امکان، این محدودیت‌ها به صورت موقت باشد.[۲۲۶]

در انتهای این مطلب باید بیان کنیم که بیماری‌های عفونی، تاثیر مستقیمی در تجارت بین الملل علی الخصوص بر روی تجارت غذا و دارو گذاشته است.[۲۲۷] در تجارت مواد غذایی، زمانی که بر اساس قواعد موافقتنامه اقدامات بهداشتی و بهداشت گیاه، شواهد و مدارکی برای انتقال بیماری از طریق غذا وجود داشته باشد، می توان تجارت مربوطه را محدود کرد و همچنین افزایش بیماری‌های عفونی و واگیردار عملا باعث می شود کشور های پیشرفته با ابداع داروهای جدید و وارد کردن آن به بازارهای جهانی، برای درمان آن بیماری، تاثیرات غیر قابل انکاری را بر تجارت بین الملل بگذارد. به نظر می‌رسد علاوه بر تجارت غذا و دارو که از بیماری‌های عفونی واگیردار تاثیر مستقیم می‌پذیرند ، صنعت توریسم نیز که یکی از جدیدترین تجارت های دنیای امروزی است، تاثیری مستقیم از این نوع بیماری‌ها می پذیرد و موجب محدودیت مسافرت به کشورهای مبدأ آن بیماری می شود که این امر برای کشورهایی که اقتصادشان به صنعت توریسم وابستگی دارد، می‌تواند خسارت سنگینی بر اقتصاد و تجارت آن کشور وارد کند.

گفتار دوم:ایمنی غذایی[۲۲۸]

بیماری‌های ناشی از مواد غذایی معمولا عفونی هستند یا ماهیتی سمی دارند که از طریق باکتری ها، ویروس ها، انگل و یا مواد شیمیایی موجود در غذا یا آب آلوده، وارد بدن انسان می‌شوند که این بیمارهای ناشی از مواد غذایی می‌تواند موجب بیماری‌های حاد مانند مننژیت و سرطان شود و در نهایت موجب مرگ انسان گردد.[۲۲۹] در همین راستا سازمان بهداشت جهانی تخمین می زند سالانه حدود ۲ میلیون کودک به دلیل بیماری ناشی از آب و غذا آلوده در سراسر جهان می میرند. حتی در کشورهای صنعتی تخمین زده می شود که یک سوم از جمعیت ، از بیماری های ناشی از غذا در هر سال رنج می‌برند و تا ۲۰ میلیون نفر نیز ممکن است بمیرند. با توجه به اینکه این ارقام تنها به مشکلات میکروبیولوژیکی مواد غذایی مربوط است ، توجه به بیماری‌های ناشی از آلودگی های شیمیایی مواد غذایی، باعث می شود وضعیت بسیار جدی تر شود .[۲۳۰]

از سوی دیگر، جهانی شدن تجارت مواد غذایی و تمایل افراد به شهر نشینی که موجب تغییر الگوی مصرف مواد غذایی شده است، باعث شده بیماری‌های ناشی از آلودگی غذا روز به روز افزایش یابدو در واقع موضوع ایمنی غذایی را که یک مشکل بهداشت عمومی برای همه ی کشورها است، تبدیل به یک موضوع مهم ‌کرده‌است.[۲۳۱]

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...