مقاله های علمی- دانشگاهی | ۲-۲-۵ کاربرد جریان های نقد آزاد – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
۲-۲-۴ اهمیت جریان های نقد آزاد
یکی از گزارشهای مالی که در اختیار سرمایهگذاران قرار میگیرد، صورت جریان نقدی است. صورت جریان نقدی ابزار انتقال اطلاعات برای ارزیابی توان بازپرداخت بدهی، نقدینگی و انعطاف پذیری مالی است. وجه نقد از منابع مهم و حیاتی در هر واحد سودآوری است و ایجاد توازن وجه نقد در دسترس و نیازهای نقدی، مهمترین عامل سلامت هر واحد سودآور است. وجه نقد از طریق عملیات عادی و سایر منابع تأمین مالی به واحد سودآور وارد میشود و برای اجرای عملیات، پرداخت سود، بازپرداخت بدهیها وگسترش واحد سودآوری به مصرف میرسد. روند ورود و خروج وجه نقد در هر واحد سودآور بازتاب تصمیمگیریهای مدیریت در مورد برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت عملیاتی و طرحهای سزمایهگذاری و تأمین مالی است. در صورت جریان وجوه نقد معمولا وجوه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی بیانگر توانایی شرکت برای ایجاد جریانهای نقدی است. (جنسن، ۱۹۸۶)
با این وجود بسیاری از تحلیلگران مالی معتقدند وجوه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی وجوهی است که نه تنها باید در داراییهای ثابت جدیدی سرمایهگذاری شده تا شرکت بتواند سطح جاری فعالیتهای خود را حفظ نماید بلکه بخشی از این وجوه باید به منظور رضایت سهامداران تحت عنوان سود سهام و یا بازخرید آن بین آن ها توزیع شود. لذا وجوه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی به تنهایی نمیتواند به عنوان توانایی واحد تجاری برای ایجاد جریانهای نقدی تلقی گردد. جریان نقد عملیاتی، وجه نقد ایجاد شده در نتیجه عملیات شرکت است که معمولا با کسر شدن همه هزینه های عملیاتی از درآمدها به دست میآید. از این رو لازم است به منظور ارزیابی توانایی واحد تجاری در کنار وجوه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی جریان نقد آزاد آن نیز محاسبه و مورد ارزیابی قرار گیرد. مفهوم مهمی که در صورت جریان وجوه نقد وجود دارد، جریان نقد آزاد است که معیاری برای اندازهگیری عملکرد شرکتها میباشد که بر روی قیمت بازار سهام شرکت نیز میتواند اثر داشته باشد. (جنسن، ۱۹۸۶؛ جاگی و گول، ۲۰۰۰؛ چانگ و دیگران، ۲۰۰۵؛ مهرانی و باقری، ۱۳۸۸)
همچنین باید توجه داشت که معیارهای حسابداری قدیمی از قبیل سود هر سهم و بازده داراییها به تنهایی نمیتوانند بیانگر عملکرد واحد تجاری باشند بلکه این معیارها باید در کنار معیارهایی از قبیل جریانهای نقد آزاد واحد تجاری به کار برده شوند چرا که کتمان و دستکاری جریان نقد آزاد بسیار دشوار بوده در حالی که سود مکررا توسط مدیران واحدهای تجاری دستکاری میگردد (جنسن، ۱۹۸۶؛ جاگی و گول، ۲۰۰۰؛ چانگ و دیگران، ۲۰۰۵؛ مهرانی و باقری، ۱۳۸۸). از جمله مهمترین مواردی که بر سیاستهای تأمین مالی تأثیر دارد، میتوان به جریانهای نقد آزاد اشاره کرد زیرا جریانهای ورود و خروج وجه نقد یک واحد تجاری جزء اساسیترین رویدادهایی است که شالودهی بسیاری از تصمیمگیریها و قضاوتهای سرمایهگذاران و اعتبار دهندگان درباره آن واحد میباشد. درتئوری جریان نقد آزاد از وجه مازاد به عنوان معیار ارزیابی قدرت بازپرداخت بدهی یاد شده است زیرا پرداخت بدهی در سررسید به وجوهی بستگی دارد که به صورت مازاد نگهداری میشوند. از آنجا که بستانکاران و اعتبار دهندگان هر شرکتی انتظار دارند که مطالباتشان در سررسید تعیین شده بازپرداخت شوند، لذا جهت سرمایهگذاری و اعتباردهی به شرکتهایی که جریان نقد آزاد بالایی دارند علاقه وتمایل بیشتری از خود نشان میدهند. جریان نقد آزاد، مبلغ نقد در اختیار شرکت است که میتواند برای انجام سرمایهگذاریهای مورد نظر، پرداخت سود سهام، بازپرداخت بدهی یا برای افزایش نقدینگی مورد استفاده قرار بگیرد. (مهام و دیگران، ۱۳۸۷)
جریان نقد آزاد از این حیث دارای اهمیت است که به مدیران اجازه میدهد تا فرصتهایی را جستجو کنند که ارزش سهام شرکت را افزایش میدهد. بدون در اختیار داشتن وجه نقد، کاهش بدهیها، توسعه محصولات جدید، انجام تحصیلهای تجاری وپرداخت سودهای نقدی به سهامداران امکانپذیر نیست. از طرف دیگر، وجه نقد باید در سطحی نگهداری شود که بین هزینه نگهداری وجه نقد و هزینه وجه نقد ناکافی تعادل برقرارشود. مقدار مثبت جریان نقد آزاد برای شرکت نشان میدهد که شرکت پس از پرداخت هزینه ها و سرمایهگذاریها دارای وجه نقد مازاد است. از طرف دیگر، مقدار منفی نشان میدهد که شرکت درآمد کافی به منظور پوشش هزینه ها و فعالیتهای سرمایهگذاریهایش ایجاد نکرده است. به همین دلیل، سرمایهگذاران باید در ارزیابی دلایل این رویداد کاوشهای عمیقتری به عمل آورند. این امر میتواند علامتی از مشکلات حاد شرکت مورد رسیدگی باشد. (مسعود غلام زاده لداری، ۱۳۹۰)
۲-۲-۵ کاربرد جریان های نقد آزاد
جریانهای نقد آزاد میتواند در ارزیابی سلامت مالی یک شرکت مفید باشد، چرا که تمام مفروضات حسابداری موجود در ساختار سود را کنار میگذارد. از نظر سهامداران واحد تجاری جریانهای نقد آزاد میتواند به عنوان معیاری به منظور ایجاد ارزش برای آنان تلقی شود زیرا از واحدهای تجاری که جریانهای نقد آزاد مثبت بالایی داشته باشند، انتظار میرود که با سرمایهگذاری وجوه مذکور در طرحهای سرمایهگذاری جدید بتواند برای سهامداران خود ایجاد ارزش نماید (جنسن، ۱۹۸۶). همچنین جریانهای نقد آزاد میتواند به عنوان معیاری برای ارزیابی عملکرد مدیران باشد. با توجه باینکه سود خالص توسط مدیران واحد تجاری عموما مدیریت میشود، نمیتواند معیار مناسبی برای ارزیابی واحد تجاری قلمداد شود اما با توجه به اینکه دستکاری جریانهای نقد آزاد امری دشوار است میتواند معیار مناسبی برای ارزیابی عملکرد باشد.
البته باید توجه داشت که جریانهای نقد آزاد کم یا منفی لزوماً نشانگر عملکرد ضعیف واحد تجاری نمیباشد. زیرا واحدهای تجاری در حال رشد به دلیل سرمایهگذاری زیاد، معمولا از وجه نقد آزاد پایینی برخوردار هستند که این امر در شرکتهای پویا امری طبیعی است و به تنهایی نمیتواند نشانگر وضعیت نامطلوب واحد تجاری باشد. در صورتیکه این سرمایهگذاریها بازده بالایی داشته باشد میتواند در بلندمدت نتایج مطلوبی همراه داشته باشد. در حالی که شرکتهایی که از نظر رشد در حال نزول میباشند ممکن است به دلیل عدم سرمایهگذاری دارای وجه نقد بالایی باشند (یودیانتی، ۲۰۰۸، مرادزاده و دیگران، ۱۳۸۸). جریانهای نقد آزاد از دیدگاه مدیران واحد تجاری میتواند کاربردهای مهمی در تقسیمات نقدی سود، بازخرید سهام، بازپرداخت بدهیها وتأدیه تعهدات واحد تجاری، تحصیل شرکتهای دیگر توسط واحد تجاری و سرمایهگذاری مجدد در پروژه های سرمایهای واحد تجاری داشته باشد. اگر جریانهای نقد آزاد برای تحصیل شرکتهای دیگر یا سرمایهگذاری مجدد در پروژه های سرمایهای به طور مؤثری سرمایهگذاری گردد میتواند جریانهای نقدی مازادی برای واحدهای تجاری ایجاد نماید. (اسوالد و یانگ، ۲۰۰۸)
۲-۲-۶ نسبتهای جریان نقد آزاد
۲-۲-۶-۱ جریان نقد آزاد هر سهم[۲۷]
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 09:28:00 ب.ظ ]
|