تأثیر عصاره آویشن شیرازی (Zataria Multiflora) بر ... |
شکل ۲-۴: مراحل انجام اندازه گیری میزان TBARS در گوشت ۳۶
شکل ۲-۵: تهیه محیط کشت جهت کشت میکروبی ۳۷
شکل ۲-۶: مراحل انجام کشت میکروبی ۳۸
چکیده
تأثیر عصاره آویشن شیرازی (Zataria Multiflora) بر عملکرد، جمعیت میکروبی روده و ثبات اکسیداتیو گوشت بعد از کشتار در جوجههای گوشتی
فاطمه محمد پور
به منظور انجام این آزمایش از تعداد ۳۳۶ قطعه جوجه یکروزه در یک طرح کاملا تصادفی با ۷ تیمار، ۴ تکرار و ۱۲ قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شد. تیمارها شامل: ۱) تیمار شاهد (جیره پایه بدون عصاره آویشن شیرازی)، ۲ و۳) جیره پایه + سطوح ۵/۰ و ۱ درصد از عصاره آویشن شیرازی به مدت ۴۲ روز، ۴ و ۵) جیره پایه + ۵/۰ و ۱ درصد عصاره آویشن شیرازی به مدت ۱۴ روز انتهای پرورش و ۶ و۷) جیره پایه + ۵/۰ و ۱ درصد عصاره آویشن شیرازی به مدت ۷ روز انتهای پرورش بود. مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک به صورت هفتگی و دورهای (آغازین، رشد و پایانی) اندازه گیری شد. همچنین تفکیک و اندازه گیری اجزاء لاشه در روز ۴۲ پرورش انجام شد. به منظور بررسی جمعیت میکروبی باکتری اشرشیاکلی و لاکتوباسیلوس ایلئومی، در روزهای ۲۱ و ۴۲ پرورش از جوجهها نمونه گیری شد. جهت اندازه گیری میزان اکسیداسیون و کیفیت گوشت از قسمت ران ۲ قطعه جوجه در روز ۴۲ نمونه گیری و ذخیرهسازی نمونههای گوشت به مدت ۲، ۴ و ۶ ماه در دمای فریزر نگهداری شدند و سطح TBARS در بافت ران و میزان pH و درصد رطوبت گوشت ران اندازه گیری شد. نتایج این بررسی نشان داد مکمل جیرهای عصاره آویشن شیرازی منجر به کاهش معنیدار مصرف خوراک در طول دوره های ۲۱-۰، ۳۵-۰ و ۴۲-۰ روزگی شد (۰۵/۰P<). مکمل کردن عصاره آویشن شیرازی در سطح ۱ درصد به مدت ۴۲ روز به طور معنیداری ضریب تبدیل خوراک را در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی کاهش داد (۰۵/۰P<). مکمل کردن عصاره آویشن شیرازی و زمان استفاده از آن تأثیر معنیداری روی وزن نسبی اجزاءلاشه نداشت (۰۵/۰P>). مکمل جیرهای عصاره آویشن شیرازی در سطح ۱ درصد و به مدت ۴۲ روز منجر به افزایش معنیداری در وزن نسبی تیموس شد (۰۵/۰P<). عصاره آویشن شیرازی در سطوح ۵/۰ و ۱ درصد و در ۲۱ روز ابتدایی از دوره پرورش جمعیت میکروبی اشرشیاکلی را کاهش و جمعیت لاکتوباسیلوس را افزایش دهد (۰۵/۰P<). کمترین میزان اشریشیا کلای و بیشترین میزان لاکتوباسیلوس مربوط به عصاره آویشن شیرازی در سطح ۱ درصد و به مدت ۴۲ روز بود (۰۵/۰P<). استفاده از عصاره آویشن شیرازی منجر به کاهش معنیداری در غلظت TBARS پس از ۲، ۴ و ۶ ماه ذخیرهسازی شد (۰۵/۰P<)، اما تأثیری بر میزان pH و درصد رطوبت گوشت نداشت (۰۵/۰P>).
کلمات کلیدی: ثبات اکسیداتیو گوشت- جمعیت میکروبی روده- جوجههای گوشتی- عصاره آویش شیرازی- عملکرد
Abstract
Effect of Zataria multiflora boiss extract on performance, intestinal bacterial populations and post-slaughtering oxidative estabilish of meat in broiler chickens.
Fatemeh Mohammadpour
In this experiment, three hundred thirty six one-day-old chicks were allocated to 7 dietary treatments with 4 replicates (12 birds per replication) in a completely randomized design. The dietary treatments included with the study were: 1) basal diet , 2 and 3) basal diet plus 0.5 and 1 % of ZMBE for 42 days, 4 and 5) basal diet plus 0.5 and 1 percent of ZMBE for 14 days and 6and7) basal diet plus 0.5 and 1 percent of ZMBE for 7 days. Feed intake, weight gain and feed conversion ratio were recorded on weekly basis and at the end of each growth period. At the end of experiment (day 42), two birds per replicate were selected and slaughtered in order to investigate the effects of dietary treatment on carcass efficiency and carcass parts. On days 21 and 42, digesta samples from ileum of chick (sample per replicate) were taken for bacterial (E. coli and Lactobacillus) analyses. The susceptibility of meats to lipid oxidation was determined by measuring pH and TBARS level of thigh muscle during 2, 4 and 6 months storage periods. The results of this study showed that dietary ZMBE supplementation resulted in significant reduction in feed consumption during 0-21, 0-35 and 0-42 periods (P<0.05). ZMBE supplementation at the level of 1% for 42 days was significantly reduced feed conversion ratio compared to the other dietary treatments (P<0.05). ZMBE supplementation and its using time had no significant effect on the relative weights of carcass components (P> 0.05). Dietary use of ZMBE at the level of 1% for 42 days resulted in a significant increase in the relative weight of the thymus (P<0.05). ZMBE at the levels of 0.5 and 1% in the first 21 days of rearing period, reduced the population of Escherichia coli and increased Lactobacillus population. The lowest count for Escherichia coli and highest for Lactobacillus were belong to ZMBE at the level of 1% for 42 days (P<0.05). Using ZMBE led to significant reduction in the concentration of TBARS in the thigh meat after 2, 4, 6 months of storage (P< 0.05), but had no effect on pH and moisture contents of meat (P> 0.05).
Keywodrs: Broiler chickens, Intestinal bacterial populations, Oxidative estabilish of meat, Performance, Zataria multiflora boiss extract
مقدمه
تغذیه همواره برای انسان، از بدو خلقت زمانی که به صورت نیمه وحشی در غارها زندگی میکرد تا به امروز که به کمک تکنولوژی، فضا را به سیطره خود در آوردهاست، یکی از مهمترین مسائل بوده است و از نظر اقتصادی و اجتماعی در درجه اول اهمیت قرار دارد. گوشت سفید یکی از مهمترین منابع پروتئینی برای انسان است، که در این میان گوشت سفید حاصل از طیور به دلیل توانایی آنها در قابلیت هضم بالای مواد خوراکی، سهولت تغذیه، سرعت رشد بالا و صرفهجویی در جایگاه پرورش و سلامت گوشت دارای اهمیت ویژهای است [Bendich, 1993].
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
یکی از عوامل تاثیرگذار بر عملکرد پرنده و در نتیجه بازدهی اقتصادی آن، میکروفلور دستگاه گوارش است که خود تحت تاثیر عوامل مختلف مثل تغییرات جیره غذایی، استفاده از مواد افزودنی و تنش قرار میگیرد. از آنجا که دستگاه گوارش جوجه در زمان خروج از تخم، فاقد میکروفلور است، بنابراین، در ابتدای زندگی دستگاه گوارش به آسانی تحت تاثیر میکروارگانیسمهای بیماریزا قرار گرفته و باعث بروز تلفات در جوجهها شود. یکی از راهکارهای مقابله با این مسئله، استفاده از افزودنیهای دارای خاصیت ضدمیکروبی میباشد. از آنجا که استفاده از محرکهای رشد آنتیبیوتیکی توسط اتحادیه اروپا از سال ۲۰۰۶ ممنوع شده است، حذف آنتیبیوتیکها از چرخه غذایی حیوانات می تواند منجر به افزایش عوامل بیماریزا حاد مانند اشرشیاکلی، سالمونلا، کمپیلوباکتر، کلیفرمها و غیره در دستگاه گوارش شود .
اسانس های گیاهی به عنوان یکی از مکملهای تغذیهای جایگزین آنتیبیوتیک، معرفی شده اند . گیاهان دارویی از مدت زمان طولانی است که در محصولات غذایی، عطری و درمانهای دارویی مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. در سیستمهای پرورش حیوانات اهلی از گذشته متابولیتهای گیاهی به طور عام به عنوان عوامل ضدمیکروبی به شمار میرفتهاند. ممنوعیت و محرومیت اخیر در استفاده از آنتیبیوتیکهای محرک رشد سبب افزایش تمایل به استفاده از فرآورده های طبیعی با منشاء گیاهی شده است [Greathead, 2003]. گیاه دارویی به گیاهانی گفته می شود که دارای مواد موثره مشخصی هستند که از آنها در درمان بیماری یا پیشگیری از بروز آن استفاده می شود [دوازده امامی و مجنون حسینی، ۱۳۸۷].
نتایج تحقیقات حاکی از آن است که استفاده از گیاهان دارویی و مشتقات حاصل از آنها که تحت عنوان کلی مکملهای غذای فیتوژنیک نامیده میشوند، منجر به بهبود بازده تولید طیور گوشتی از جمله بهبود مصرف خوراک، افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، افزایش ماندگاری، بهبود وضعیت سلامتی و عملکرد دستگاه گوارش می شود که از این لحاظ قابل مقایسه با آنتیبیوتیکها هستند [Grashron, 2010]
گوشت طیور و فرآورده های حاصل از آنها به دلیل ویژگیهای تغذیهای مطلوب مانند محتوای چربی پایین و غلظت بالای از اسیدهای چرب غیر اشباع به طور گستردهای در سراسر دنیا مصرف میشوند [Bourre, 2005]. سه ویژگی مهم گوشت شامل رنگ، بافت و رایحه مهمترین ویژگیهای گوشت هستند که میتوانند پذیرش گوشت به وسیله مصرف کننده را تحت تاثیر قرار دهند. پراکسیداسیون لیپیدها عامل اولیه در تخریب گوشت و محصولات گوشتی است که بر ویژگیهای کیفیتی گوشت اثر منفی خواهد گذاشت [Addis, 1986].اکسیداسیون چربی و پروتئین تهدید اصلی برای کاهش کیفیت گوشت است. آغاز واکنشهای اکسیداتیو در ماهیچهها طی فرآوری و ذخیرهسازی منجر به ایجاد تغییرات نامطلوب در گوشت می شود .
به منظور افزایش مدت زمان نگهداری گوشت و فرآورده های گوشتی از مواد ضدمیکروبی و آنتیاکسیدان که اکثرا سنتزی هستند استفاده می شود، این در حالی است که امروزه با آگاهی بیشتر مصرف کنندگان در مورد عوارض استفاده از نگهدارندههای شیمیایی، تقاضای بیشتری برای غذاهای طبیعیتر وجود دارد [نوری و همکاران، ۱۳۹۱]. مطالعات بسیاری آثار ضدمیکروبی عصارههای گیاهی را علیه طیف وسیعی از عوامل بیماریزای موجود در غذاها تأیید می کند، این مطالعات همچنین نشان میدهد که افزودن مواد گیاهی شامل گیاهان و اسانس ها به غذای حیوانات باعث می شود که امنیت این غذاها در مدت زمان ذخیرهسازی به صورت پخته یا خام در برابر میکروارگانیسمهای بیماریزا تأمین گردد. این عمل به خواص آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی این افزودنیها نسبت داده می شود. گیاهان دارویی و عصارههای آنها دارای خواص مفیدی هستند که از جمله خواص آنها میتوان به خصوصیات ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد انگلی، ضد ویروسی و آنتیاکسیدانی اشاره کرد [هاشمی و داوودی، ۲۰۱۰].
بنابر گزارش صورت گرفته، آویشن شیرازی از جمله گیاهانی است که دارای ترکیبات فعالی مانند تیمول و کارواکرول است که این ترکیبات خواص آنتیمیکروبی و آنتیاکسیدانی داشته و می تواند عملکرد را افزایش و ماندگاری گوشت را بهبود دهند. ترکیبات فعال گیاهی از طریق بهبود قابلیت هضم، تعادل اکوسیستم میکروبی و تحریک ترشح آنزیم های هضمی اندوژنوس می تواند عملکرد طیور را تحت تاثیر قرار دهد .
لذا این تحقیق بر آن است تا تاثیر عصاره آویشن شیرازی بر عملکرد، جمعیت میکروبی روده و ثبات اکسیداتیو گوشت را در جوجههای گوشتی مورد بررسی قرار دهد. زیرا بهبود یافتن هریک از اهداف ذکر شده در نهایت سبب افزایش سوددهی خواهد شد.
۱-۱- گیاهان دارویی
گیاهان دارویی گیاهانی هستند که یک یا برخی از اندامهای آنها حاوی حداقل یک ماده مـؤثره است. این ماده یا مواد که کمتر از ۱% وزن ماده خشک گیاه را تشکیل میدهد دارای خواص دارویی موثر بر موجودات زنده است. گیاهان دارویی عمدتا به اشکال گیاه تازه، گیاه خشک شده و یا کنسرو شده، فرآوری شده توسط حرارت و استحصال مواد موثره در صنعت مورد استفاده قرار میگیرد[هاشمیان و فیروزی، ۱۳۹۲]. تنوع و تعداد گیاهان دارویی حیرت انگیز است به طوری که نتایج بررسیها نشان می دهد که در حدود ۷۰ هزار گونه گیاهی از گل سنگها گرفته تا گونه های درختی حداقل یک بار برای اهداف پزشکی و درمان انسان و دام به کار گرفته شده است [قاسمی، ۱۳۸۸].
۱-۱-۱- اهمیت استفاده از گیاهان دارویی
قدمت شناخت خواص دارویی شاید بیرون از حافظه تاریخ باشد. یکی از دلایل مهم این قدمت حضور باورهای ریشه دار مردم سرزمینهای مختلف در خصوص استفاده از گیاهان دارویی میباشد. اطلاعات مربوط به آثار و خواص دارویی گیاهان از زمانهای بسیار دور به تدریج سینه به سینه منتقل شده است و با آداب و سنن قومی در آمیخته و سرانجام در اختیار نسلهای معاصر قرار گرفته است [امید بیگی، ۱۳۸۴]. کشور ما به لحاظ تنوع جفرافیایی و اقلیمی، گونه های گیاهی متنوعی در آن انتشار دارند. در این میان فلور غنی ایران دارای بیش از ۷۵۰۰۰ گونه گیاهی است که تعداد زیادی از آنها را گیاهانی تشکیل می دهند که به دلایلی گیاهان دارویی نامیده میشوند [امید بیگی، ۱۳۸۴].
در اواخر قرن بیستم حجم مبادلات جهانی گیاهان دارویی به ۲۰۰ میلیارد دلار رسیده است. بر اساس گزارش سازمان خوار و بار جهانی (FAO) ارزش صادرات گیاهان دارویی در سال ۱۹۹۵ بالغ بر ۸۸۰ میلیون دلار بوده است. در این ارتباط در چین ۲۰۰ نوع گیاه دارویی کشت می شود که صادرات آنها به ارزش ۳۳۷ میلیون دلار مقام اول را به خود اختصاص داده است. کشورهای اروپایی در سال ۱۹۸۹ اقدام به ورود گیاهان دارویی مختلف به ارزش ۵۵۰ میلیون دلار نموده اند. بر اساس گزارش بانک جهانی، حجم تجارت گیاهان دارویی تا سال ۲۰۵۰ بالغ بر ۵ تریلیون دلار خواهد بود [امید بیگی، ۱۳۸۴]. طی گزارشی ارزش ریالی گیاهان دارویی در ایران در سال ۲۰۰۰ میلادی تنها در حدود ۳۷ میلیارد ریال برآورد شده است [قاسمی، ۱۳۸۸].
۱-۱-۲- ترکیبات فعال گیاهی و طرز اثر آنها
الف) اسیدهای آلی: اسید مالیک[۱]، اسید سیتریک[۲]، اسید تارتاریک[۳] و اسید اگزالیک[۴] نیز از ترکیبات معمولی گیاهان هستند و در اندامهایی مثل میوه آنها جمع میشوند. این ترکیبات به ویژه اسید تارتاریکمانند یک ترکیب ملین ملایم عمل می کند (امید بیگی ۱۳۸۴).
ب) موسیلاژ[۵]: این ترکیب به گیاه اثر ملین میدهد. موسیلاژ یک لایه محافظ بر روی مخاط میکشد به طوری که محرکهای مانند اسید و نمک نمی توانند با قسمت های ملتهب بیمار تماس پیدا کنند. گاهی از این اثر تسکین دهندگی برای درمان اسهال به ویژه اسهال هایی ناشی از برخی عوامل باکتریایی استفاده می شود. موسیلاژ در اثر حرارت طولانی تجزیه شده و به قند تبدیل می شود و به این ترتیب فعالیت خود را از دست میدهد [امید بیگی ۱۳۸۴].
ج) گلوکوزیدها[۶]: موادی هستند که در اثر آنزیمها، اسیدهای رقیق، قلیاها و جوشاندن هیدرولیز میشوند و به یک ترکیب غیر قندی و یا به یک یا چند ترکیب قندی تجزیه میشوند. خاصیت درویی آنها مربوط به قسمت غیرقندی مولکول است که از نظر شیمیایی بسیار متنوعاند. بسیاری از گلوکوزیدهای گیاهی خاصیت درمانی ندارند. اما برخی مانند گلوکوزیدهای گل انگشتانه[۷]، خربق سیاه[۸] و گل برف[۹] روی قلب تاثیر زیادی دارند. این ترکیبات از فعالترین ترکیبات سمی در گیاهان میباشند [امید بیگی، ۱۳۸۴].
د: ساپونینها[۱۰]: این مواد از دسته گلوکوزیدها هستند. خاصیت مهم فیزیکی آنها این است که محلول آنها بسیار کف می کند. به همین دلیل است که از آنها در شویندهها استفاده می شود. وجود مقادیر زیاد آنها خطرناک بوده وممکن است به دلیل تجزیه کردن گلبول قرمز مهلک باشند. اما از آن جایی که به مقادیر ناچیزی از دستگاه گوارش جذب میشوند خوردن آنها معمولا خطرناک نیست. ساپونینها در دستگاه گواش جذب مجدد برخی از ترکیبات مانند مواد غذایی و داروها را تسهیل می کنند. ساپونینها ملینهای ملایم، مدر و خلط آور هستند و اگر محلولها مایعی از آنها جوشانده شود مانند سایر گلوکوزیدها از بین میروند و فعالیت خود را از دست می دهند [امیدبیگی، ۱۳۸۴].
ه: تاننها[۱۱] : این مواد باعث رسوب پروتئینها میشوند. در حالت آزاد و به مقدار زیاد مخاط را تحریک می کنند و در مقادیر کم مقدار کمی از پروتئینها را در آستر مخاطی رسوب داده و بدین ترتیب آن را نفوذناپذیر میسازند. بدین ترتیب از نفوذ سایر محرکها به لایه های عمیقتر مخاط آسیب دیده جلوگیری شده و به بهبودی آنها کمک می کند. به دلیل این خاصیت از تاننها به عنوان ضد اسهال و برای درمان برخی از سوختگیها به کار میروند. تاننها از رشد باکتری ها جلوگیری می کنند زیرا پروتئینهای لازم برای تغذیه آنها را از دسترس آنها خارج کرده و پروتئینهای خود باکتری ها نیز رسوب پیدا می کند تاننها بر اثر جوشاندن طولانی در آب منهدم میشوند [امید بیگی، ۱۳۸۴].
روغنهای ضروری و اسانس ها[۱۲]: روغن ضروری مخلوطی از ترکیبات معطر فرار است که پدید آورنده خصوصیات آروماتیک مواد گیاهی است. واژه ضروری از لغت جوهر ذاتی به وسیله پاراسلسوس به دست آمده که معتقد است این جوهر عنصر موثر در خصوصیت دارویی است. از آن جایی که اصطلاح روغن ضروری یک مفهوم تقریبا ناشناخته به دست آمده از قرون وسطی است، اصطلاح روغن فرار برای این ترکیبات پیشنهاد شده است [Bakkali, 2008]. روغنهای ضروری مخلوطهای بسیار پیچیده از ترکیبات شیمیایی با غلظتهای متفاوت اند، به عنوان مثال غلظت دو ترکیب عمده آویشن (تیمول و کارواکرول) در دامنه غلظتی کمتر از ۳ تا بیشتر از ۶۰ درصد اسانس در این گیاه گزارش شده اند. به دلیل تفاوت ترکیبات شیمیایی در اسانس ها ممکن است اثرات بیولوژیکی آنها با یکدیگر متفاوت باشد. روغنهای ضروری براساس واحدهای ایزوپرن (ترکیبات ۵ کربنه) به ترپنها {مونوترپن (۲ واحد ایزو پرن)، سزکویی ترپن (۳ واحد ایزوپرن)، دی ترپن(۴ واحد ایزوپرن)} و فنیل پروپنها تقسیم میشوند. ترپنها و فنیل پروپنها به وسیله مسیر موالونیک اسید[۱۳] و شیکمیک اسید[۱۴] سنتز میشوند. ترکیبات اصلی روغنهای ضروری مسئول فعالیت ضد میکروبی گیاهان هستند [Cowan, 1999]
ز) ترکیبات معدنی: از میان ترکیبات معدنی کلسیم و پتاسیم اهمیت ویژهای دارند. نمکهای پتاسیم خاصیت مدر دارند، در حالیکه املاح کلسیم به ساختمان استخوانها، تنظیم دستگاه عصبی و مقاومت بیمار در برابر در برابر عفونتها یاری میرسانند، املاح پتاسیم تقریبا در تمام گیاهان به فراوانی یافت میشوند و معمولا به شکل محلول هستند، املاح کلسیم کمتر قابل حل میباشند [امید بیگی، ۱۳۸۴].
ح) رزینها[۱۵]: توسط غدههای مخصوص در گیاه ترشح میشوند که شبیه غدههای مولد اسانس ها هستند و غالبا هم در همان زمان ترشح میشوند. رزینها فرار نیستند و باعث تحریک پوست میشوند [زرگری، ۱۳۶۹].
ط) آلکالوئیدها[۱۶]: ترکیبات ازتهای هستند که تأثیر کم و بیش مشخصی بر اعصاب مرکزی دارند و اغلب بر اعصاب محیطی نیز اثر میگذارند. برخی از آلکالوئیدها از قویترین سموم شناخته شده هستند و فقط تعداد کمی از گیاهان آلکالوئید دار در طب خانگی کاربرد دارند [زرگری، ۱۳۶۹].
ی) ترکیبات تلخ: این ترکیبات یک گروه شیمیایی خاص نیستند و تنها خاصیت مشترک آنها مزه تلخ آنها است که دارای خاصیت درمانی است زیرا مصرف این ترکیبات به صورت خوراکی، ترشح شیرههای گوارشی را افزایش میدهد و اشتهای بیمار را زیاد می کند. از این گیاهان میتوان ریشه جنتیانا و خزه ایسلندی را نام برد برخی از گیاهان مانند جنتیانا هم تلخ هستند و هم دارای اسانس میباشند. این دو گروه از ترکیبات ترشح شیره گوارشی را زیاد کرده و اشتهای بیمار را افزایش می دهند [زرگری، ۱۳۶۹].
ک) ترکیبات فنولیک[۱۷] و پلیفنولها[۱۸]: از معمولترین این ترکیبات سینامیک اسید[۱۹] و کافئیک اسید[۲۰] هستند. از ترکیبات هیدروکسی فنول میتوان گاتگول[۲۱] و پیروگالول[۲۲] را نام برد که به ترتیب دارای دو و سه گروه هیدروکسیل هستند. مکان و تعداد گروه هیدروکسیل بر روی گروه فنول سمیت نسبی آن را بر علیه میکروارگانیسمها تعیین می کند و با افزایش تعداد گروه هیدروکسیل سمیت نیز افزایش مییابد. سمیت ترکیبات فنولیک در برابر میکروارگانیسمها میتواد ناشی از ممانعت آنزیمی به وسیله ترکیبات اکسایش یافته، یا احتمالا از طریق واکنش با گروه های سولفیدریل یا بیشتر از طریق اثرات متقابل نامشخص با پروتئینها باشد [Cowan, 1999].
۱-۱-۳- بررسی تأثیر گیاهان دارویی در تغذیه طیور
استفاده از آنتیبیوتیکهای محرک رشد به میزان کم سبب توقف رشد باکتری، جلوگیری از شیوع بیماری و افزایش سرعت رشد در حیوانات پرورش یافته به طور متراکم و صنعتی می شود. اما استفاده از آنها به دلیل شیوع سویههای باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیکها در طی دوره زمانی اندک، امکان انتقال این نوع مقاومت به دیگر سویههای باکتریایی و همچنین مقاومت باکتری های بیماریزا به خصوص باکتری های انسانی به آنتیبیوتیکها و عدم درمان موفقیتآمیز بیماریهای با منشاء باکتریایی باعث ممنوعیت در استفاده از آنها شد. در نتیجه تولید ترکیبات جایگزین آنتیبیوتیک با هدف حفظ سلامت روده و بهبود عملکرد حیوان مورد توجه قرار گرفته است. از آن جایی که متابولیتهای ثانویه گیاهی دارای خصوصیات ضدمیکروبی و ضد انگلی قابل توجهی علیه طیف وسیعی از عوامل بیماریزا هستند میتوانند به عنوان جایگزینهای مناسب برای آنتیبیوتیکها مورد توجه قرار گیرند [هاشمی و داوودی، ۱۳۹۰].
در سالهای اخیر توجه بسیاری به سمت افزودنیهای خوراکی با منشاء گیاهی معطوف شده است، واژه فیتوژنیک که به مواد گیاهی و فیتوبیوتیکها نیز مربوط می شود بیانگر ترکیبات استخراج شده از گیاهان هستند که جهت ایجاد تغییراتی در خواص خوراک و بهبود عملکرد به جیره حیوانات اضافه میشوند. فیتوژنیکها طیف وسیعی از مواد خوراکی را شامل میشوند که بسیاری از آنها سابقه طولانی در تغذیه انسانی دارند و به عنوان چاشنی، نگهدارنده و دارو از زمانهای قدیم استفاده میشده اند. این مواد گیاهی معمولا از انواع مختلفی از ترکیبات فعال تشکیل شده اند که در کنار یکدیگر سبب ایجاد طعم و عطر خاص میشوند، در واقع ترکیبات با منشاء گیاهی به دلیل خواص طعم دهندگی معروفاند، بنابراین بر خوشخوراکی جیره های دام و طیور موثرند.از طرف دیگر این ترکیبات به علت دارا بودن فعالیت زیستی، توانایی ایجاد اثرات مثبتی را بر سلامت دستگاه گوارش و عملکرد دام دارند. خواص ضدمیکروبی، ضدقارچی و ضدویروسی، آنتیاکسیدانی و سایر فعالیتهای ترکیبات گیاهی در شرایط برونتنی به خوبی مشخص شده و در آزمایشات علمی متعدد به اثبات رسیده است. تعداد مطالعاتی که اثرات ترکیبات گیاهی را در شرایط درونتنی بر دستگاه گوارش نشان دادهاند مانند آزمایشات تغذیهای روی حیوانات نیز در حال افزایش است. میکروفلور دستگاه گوارش، ریختشناسی روده، تخلیه معده، فعالیت اندامهای گوارشی ودر نهایت فراسنجههای عملکردی انتظار میرود که تحت تاثیر ترکیبات گیاهی قرار گیرد [محیطی اصلی و همکاران، ۱۳۸۹].
همچنین گوشت و فرآورده های گوشتی ممکن است به آسانی به میکروارگانیسمهای مختلف آلوده شوند و اگر شرایط حمل و نقل و نگهداری آنها مناسب نباشد منجر به رشد باکتری های مولد فساد و بیماری زا می شود و در نهایت کیفیت گوشت کاهش یافته و بهداشت عمومی در معرض خطر قرار میگیرد. نگهداری در سردخانه متداولترین روش نگهداری گوشت و فرآورده های گوشتی محسوب می شود. در برخی از کشورها به منظور افزایش مدت زمان نگهداری گوشت و فراوردههای گوشتی، از مواد ضدمیکروبی و آنتیاکسیدان که اکثر اوقات سنتزی هستند استفاده می شود این در حالی است که امروزه مصرف کنندگان آگاهی بیشتری در مورد عوارض استفاده از نگهدارندههای شیمیایی پیدا کرده اند و تقاضای بیشتری برای غذاهای طبیعیتر وجود دارد [نوری و همکاران، ۱۳۹۱].
در این راستا فیتوژنیکها که ترکیباتی با منشاء گیاهی بوده و عمدتا اسانس های گیاهی را شامل میشوند معرفی شدند، این گونه از ترکیبات میتوانند بدون نیاز به در نظر گرفتن دوره حذف استفاده شده و مقاومت آنتیبیوتیکی نیز ایجاد نکنند .
۱-۱-۴- تأثیر گیاهان دارویی بر جمعیت میکروبی روده
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-09-27] [ 09:12:00 ب.ظ ]
|