مقاله های علمی- دانشگاهی – ۲-۱۸- نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار (BE/ME) – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
۲-۱۷- ارزش دفتری هر سهم (BV)
ارزش دفتری سهام معادل خالص دارایی های شرکت میباشد. خالص دارایی های شرکت تفاوت بین دارایی ها و بدهیهای شرکت میباشد. ارزش دفتری هر سهم بیانگر آن است که به ازای هر سهم ، آورده سهامداران بر مبنای مبالغ دفتری چهقدر میباشد. به عبارت دیگر ، ارزش دفتری هر سهم بیانگر سرمایه بهکار رفته در شرکت بر مبنای مبالغ دفتری میباشد. ارزش دفتری هر سهم به صورت زیر محاسبه می شود:
با توجه به اینکه امکان دارد شرکتها در حقوق صاحبان سهام خود دارای زبان انباشته باشند ، نسبت فوق می تواند مقادیر منفی نیز بپذیرد. که در نمونه های تحقیق با توجه به مدل استفاده شده ، این شرکتها انتخاب نشدهاند. لازم به ذکر است که نحوه محاسبه متغیرهای ارزش دفتری در ایران با کشورهای غربی متفاوت است. دلیل آن نیز امکان صدور اوراق مالی غیر از سهام عادی نظیر اوراق قرضه قابل تبدیل به سهام عادی ، سهام ممتاز قابل تبدیل به سهام عادی ، حق تقدم خرید ، اختیار خرید سهام و … میباشد که درهنگام محاسبه متغیرهای فوق باید مدنظر قرار گیرد. ولی در ایران با توجه به عدم امکان صدور سهام ممتاز و اوراق بهادار قابل تبدیل توسط شرکتهای پذیرفته شده در بورس ، شرایط آن ها با آنچه در غرب وجود دارد متفاوت است و نحوه محاسبه این متغیر آسانتر است(پورحیدری و شهبازی،۱۳۸۷،ص۴۱).
۲-۱۸- نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار (BE/ME)
نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار سهام به عنوان یکیدیگر از متغیرهای مستقل مورد بررسی بدینصورت محاسبه شده است: در ابتدا ارزش دفتری سهام عادی شرکت با بهره گرفتن از آخرین اطلاعات ترازنامه تعیین می شود. سپس ارزش بازار سهام به وسیله ضرب کردن آخرین قیمت بازار سهام عادی در تعداد سهام منتشره مشخص می شود. به منظور همگن کردن این متغیرها ، ارزش دفتری و ارزش بازار کل شرکت محاسبه شده است. آنگاه ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام بر ارزش بازار آن تقسیم می شود.
۲-۱۹- بازده سهام شرکت (Rit)
بازده سهام هر شرکت از طریق فرمول زیر به دست آمده است:
Rit = نرخ بازده سهم شرکت در دوره t ؛
Pit-1 = قیمت سهم شرکت در اول دوره ؛
Pit = قیمت سهم شرکت در پایان دوره ؛ و
α = درصد افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده نقدی
β = درصد افزایش سرمایه از محل اندوخته
c = مبلغ اسمی پرداختی بابت افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات(پورحیدری و شهبازی، ۱۳۸۷،ص۴۲).
۲-۲۰- اندازه شرکت
یکی از عوامل ساختاری و درونی شرکتها که بر بازده و سودآوری آن ها تأثیر دارد اندازه شرکت میباشد. اندازه شرکت و تأثیر آن بر بازده و سودآوری توسط بسیاری از محققین موردتوجه قرار گرفته است. در اینکه شرکتهای بزرگتر یا کوچکتر دارای سودآوری بیشتری هستند بین محققین اختلاف آرا وجود دارد. برخی از محققین شرکتهای بزرگتر را به دلایل زیر دارای سودآوری بیشتری میدانند:
نخستین اینکه، شرکتهای بزرگ دارای تنوع فعالیت بیشتری هستند که این تنوع فعالیت به سودآوری بیشتر آن ها کمک می کند. دوم اینکه شرکتهای بزرگ به دلیل اعتباری که در بازارهای جهانی سرمایه دارند وجوه موردنیاز خود را با بهره کمتری تأمین میکنند. سوم اینکه از دلایلی که شرکتهای دارای ارزش بازار کوچکتر بازده بیشتری به دست می آورند این است که آنها نرخ تنزیل بالاتری نسبت به شرکتهای بزرگتر دارند به عبارتی آنها پرریسکتر هستند. اندازه مقدار کاری را که شرکت انجام میدهد تعیین می کند(تقیپوریان و رجبزاده،۱۳۹۳،ص۲).
اندازه شرکت می تواند نشاندهنده کارایی اطلاعاتی باشد معمولاً شرکتهای بزرگتر توجه بیشتری از تحلیلگران و سرمایه گذاران میباشند به همین جهت اطلاعات حسابداری فرایند کاراتری در شرکتهای بزرگتر دارند.
۲-۲۱- شاخص محاسبه اندازه شرکت
متغیر اندازه شرکت با لگاریتم شاخص موردنظر محقق بر اساس اندازه مرتب شده و از همه شرکتها میانه گرفته می شود. عدد یک به شرکتهایی داده می شود که اندازه کمتر از میانه دارند و کوچک هستند. عدد صفر نیز به شرکتهای بزرگ دارای اندازه بزرگتر از میانه داده می شود. که این شاخص ها عبارتند از :
– ارزش دارایی ها
۲- میزان فروش
۳- ارزش بازار سهام
۴- تعداد سهام
۵- تعداد پرسنل
(جدول ۲-۱) مزایا و معایب شاخص محاسبه اندازه شرکت
شاخص محاسبه
مزایا و معایب
میزان دارایی ها
مزایا: درجه عینیت ، مستند بودن و سهولت دسترسی به اطلاعات
معایب: لحاظ کردن ارزش دفتر دارایی ها که مربوط به سالهای گذشته میباشد و درجه مربوط بودن کمتر.
تعداد پرسنل
مزایا : سهولت اندازه گیری
معایب: اختلاف بین مهارت ، تخصص و کارایی کارکنان سازمانها و وجود کارکنان پارهوقت و غیرمستقیم در سازمانها
میزان فروش
مزایا: درجه مربوط بودن و عینیت بالا
معایب: نوسانات شدید در فروش سالیانه شرکتها
ارزش بازار شرکت
معایب: در کشورهای فاقد بازار کارای سرمایه ، ممکن است ارزش سهام حاکی از ارزش واقعی آن نباشد.
(تقیپوریان و رجبزاده،۱۳۹۳،ص۴).
۲-۲۲- پیشینه تحقیق
۲-۲۲-۱- پیشینه تحقیق خارجی:
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1401-09-24] [ 09:11:00 ب.ظ ]
|