● افزایش فعالیت‌های ورزشی از طریق جاذبه های گردشگری

● گسترش ورزش در نتیجه بازدید از جاذبه های گردشگری

● گسترش ورزش ناشی از بازدید منابع و جاذبه های طبیعی

● گسترش ورزش از طریق برنامه ریزی و آموزش گردشگران

● گسترش ورزش از طریق برگزاری رویدادهای ورزشی

● گسترش ورزش از طریق حضور ورزشکاران و مربیان نخبه (مجتبوی۱۳۸۷)

۲-۶- جایگاه تمدن اسب ترکمن در استان گلستان

۲-۶-۱- سرزمینی به نجابت اسب های ترکمن

استان زیبا و ‌با صفای گلستان در شمال خاوری ایران واقع شده و محل سکونت یکی از بزرگ‌ترین و باسابقه ترین عشایر منطقه شمال خاوری ایران (ایل ترکمن) است. استان گلستان یکی از قطب های اقتصادی مهم کشور در زمینه کشاورزی، دامداری و صنایع وابسته به آن ها بوده و از معادن و صنایع با ارزشی نیز برخوردار است. پارک ملی گلستان که بزرگ ترین و باارزش‌ترین پارک ایران است، درمحدوده این استان واقع شده و جنگل های خزری در محدوده این استان به پایان می‌رسد. استان گلستان با دریای خزر ساحل دارد و از مواهب طبیعی چون سواحل دریا، جنگل های زیبا، کشتزارهای پررونق و باصفا و باغ های مطلوب برخوردار است.

انواع جاذبه های طبیعی چون کوه، دریا، جنگل، آبشار، رودخانه، چشمه وانواع گونه های جانوری در این استان قابل دسترسی و مشاهده است. به لحاظ این که این استان محل زندگی عشایر ترکمن ایران بوده، از جاذبه های متعدد اجتماعی چون جلوه های عشایر کوچ رو و آداب و رسوم حاکم بر آن ها، موسیقی سنتی و خاص منطقه به همراه انواع جشن ها و آیین ها برخوردار است. این استان هم چنین در مسیر عبوری زائرین بارگاه مقدس حضرت امام رضا(ع) قرارگرفته و موقعیت ترانزیتی این استان در کنار جاذبه های اکوتوریستی، تاریخی، فرهنگی و اجتماعی آن، استان گلستان را در ردیف یکی از پر توان ترین مناطق ایران در زمینه جهانگردی قرار داده است. به روایت تاریخ، دین اسلام در اوایل قرن دوم هجری جایگزین دین مزدیسنا در طبرستان شده است.

اکنون بیشتر ساکنان منطقه شیعه مذهب اند; ولی در ناحیه ترکمن نشین گنبد کاووس و گرگان که در مجاورت با نواحی ترکمن نشین آسیای میانه قرار دارد اکثر اهالی سنی حنفی هستند. در استان گلستان، اغلب گرگانی ها به زبان فارسی روان سخن می‌گویند. هر چند که در گذشته آنان زبان مخصوص به خود داشتند، امابه مرور زمان، این زبان به فراموشی سپرده شد. البته در قدیم دشت گرگان سرزمین مستقلی به شمار می رفته ولی چون در بین دو منطقه مازندران و خراسان واقع شده بود فرهنگ و زبانش از آن ها تاثیراتی هم گرفته است. در ترکمانان نیز زبان ترکمنی رایج است.

جاذبه های طبیعی و تاریخی بالا به همراه جلوه های زندگی مردم و عشایر منطقه که دیدنی های جذاب استان گلستان هستند در مجموع این منطقه را از توان بالای گردشگری برخوردار ‌کرده‌است.

۲-۶-۲-ترکمن ها در گلستان

استان گلستان محل سکونت اقوام ترکمن است که بخش دیگری از این ایل بزرگ نیز در جمهوری ترکمنستان زندگی می‌کنند. نام ترکمن نخستین بار در دایره المعارف چینی قرن هشتم میلادی آمده است. هم چنین ترکمن را نام قومی از اقوام زرد پوست ترک زبان دانسته اند که از چندین هزار سال پیش در شمال دریاچه “ایسیک گول” (بالخاش) در شمال مغولستان زندگی می کرده‌اند. نویسندگان ایران برای نخستین بار در قرن پنجم هجری قمری به قومی ترک نژاد به نام ترک یا ترکمانان که در آسیای مرکزی ساکن بوده اند، اشاره می‌کنند.

طوایف ترکمن “گوگلان”، “یمرلی” و “آل علی” در جلگه های “کوپت داغ” و بعدا “ساریق”ها، “ارساری”ها و “سالر”ها در اطراف قوچان و بجنورد از شهرهای خراسان سکنی گزیدند و “یموت”ها به سمت شمال خراسان و رود اترک روی آورده و در قرن شانزدهم میلادی، طوایف ترکمن تمام ساحل خاوری خزر تا گرگان را تصرف کردند. در سال های بعد که از اقتدار شاهان ایران و خوانین کاسته شد، ترکمن ها به تدریج سلطه خود را به طرف خاور تا مرو گسترش دادند. بدین گونه این سرزمین طی چند قرن پهنه تاخت و تاز طوایف قصب شده و توده های وسیع آن ها همراه مغول ها به ایران آمدند. با لشکرکشی تیمور به ایران و دیگر کشورهای مجاور، به همراه دیگر ایلات جا به جا شدند و با گذشتن از این سرزمین، بار دیگر همراه صفویه به ایران بازگشتند. پس از تیمور، سلسله های ترکمانان “قراقویونلو” وسپس “آق‌قویونلو” به عنوان نیرومند ترین گروه ها به ترتیب در باختر و شمال ایران و سپس در ایران مرکزی و جنوبی ظهور کردند.

با تحدید مرزها، ترکمانان حالت مردمی را یافتند که به دو دولت مالیات می‌دادند و در یک سو بخشی از خانواده و در سوی دیگر احشام و چوپانان ترکمنی زندگی می‌کردند. ترکمن ها که نمی خواستند مالیاتی به دولت روسیه بپردازند به ایران مهاجرت نمودند، اما در این جا نیز با حکومت ایران که مایل به جمع‌ آوری مالیات و محدود کردن قدرت نظامی و پایان دادن به اغتشاشات ترکمن ها بود، مواجه شدند. با این همه، گرچه پس از تحدید مرزها، ترکمن های اترک و گرگان رسما ایرانی محسوب می شدند، اما چنین می‌گفتند که هیچ ایرانی از مرز قلمرو آنان نمی گذرد، مگر این که ریسمانی به گردن داشته باشد.

۲-۶-۳- آداب و رسوم ترکمن :

استان گلستان با داشتن تاریخ کهن پنج هزار ساله و سکونت اقوام مختلفی چون فارس، ترکمن، ارامنه، کرد، بلوچ، عرب و… از تنوع قومی و فرهنگی خاصی برخوردار است به گونه ای که می شود چنین پنداشت استان گلستان خود ایرانی کوچک است. این اقوام با این که هر یک، فرهنگی ویژه خود را دارا هستند، سالیان سال است که به آداب و رسومی که برخی از آن ها مشترک بین این اقوام و برخی هم ویژه گروهی از آنان است.

۲-۶-۴-عید باستانی نوروز:

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...